Voeding: voedingsconsult

Voeding is een heel belangrijk onderdeel van het zorgen voor je lichaam. Alles wat je eet of drinkt wordt door je lichaam verwerkt en omgezet in brand- en bouwstoffen voor je lichaam. Het is dus van groot belang om goede voedingsstoffen tot je te nemen, zodat je lichaam ook goede stoffen heeft om mee te werken. Daarnaast heeft o.a. voeding ook een grote invloed op je immuunsysteem.In de huidige maatschappij word je constant verleid tot te vaak, te veel en verkeerd eten. Dit komt mede doordat het verkopen van eten een groot verdienmodel is en daarnaast is de mens een enorme zoetekauw. Doordat in veel etenswaren en drinken (veel) suikers of zoetstoffen zijn verwerkt krijgen we een goed gevoel waarmee een ware suikerverslaving ontstaat. Daarnaast komt er steeds meer (ultra)bewerkt voedsel in de winkels waarbij er weel veel macro-nutriënten aanwezig zijn in de voedingsmiddelen, maar steeds minder micro-nutriënten.

Hierdoor raken we, in een maatschappij waarin er eten in overvloed is, toch ondervoed op het gebied van micro-nutriënten. Verder zijn er verschillende zogenaamde hulpmiddelen om je te helpen om betere of gezondere keuzes te maken. Een recentelijk voorbeeld is de Nutri-score.


Dit alles zorgt ervoor dat we, vaak door onwetendheid of doordat we voeding niet de juiste prioriteit geven, verkeerde keuzes maken en terugvallen op de pakjes en zakjes waarmee we snel iets te eten kunnen maken.


Een gezond immuunsysteem begint bij een gezonde voeding. Een gezonde voeding is essentieel voor een goed functionerend immuunsysteem. Er zijn verschillende voedingsstoffen die een positieve invloed hebben op het immuunsysteem, waaronder:

  • Vitamine C is een antioxidant die helpt om schadelijke vrije radicalen te bestrijden. Vrije radicalen kunnen het immuunsysteem verzwakken. Vitamine C zit in veel fruit, zoals sinaasappels, citroenen, aardbeien en kiwi’s.
  • Vitamine D is een vitamine die helpt bij de opname van calcium en fosfor. Vitamine D speelt ook een rol bij de afweer tegen infecties. Vitamine D wordt aangemaakt in de huid door blootstelling aan zonlicht.
  • Ijzer is een mineraal dat nodig is voor de aanmaak van rode bloedcellen. Rode bloedcellen vervoeren zuurstof naar de cellen in het lichaam, waaronder de immuuncellen.
  • Zink is een mineraal dat nodig is voor de groei en het herstel van cellen. Zink speelt ook een rol bij de afweer tegen infecties.
  • Selenium is een mineraal dat helpt bij de werking van het immuunsysteem.

Naast gezonde voeding is het ook belangrijk om een gezonde levensstijl te hebben. Dit betekent voldoende bewegen, voldoende slaap en stress vermijden.


Tijdens een voedingsconsult onderzoeken we je drink- en eetpatroon. We kijken naar wanneer je eet & drinkt, hoe vaak je eet & drinkt en bovenal wat je precies eet & drinkt. Dit kan natuurlijk alleen in combinatie met je leefpatroon (werk, beweging, enz.). Ik leg je uit hoe je wegblijft van de met suiker verrijkte voedingsstoffen, welke gezonde keuzes je kunt maken voor je lichaam en hoe je lichaam evolutionair met voeding omgaat. Onze oeroude genen snappen namelijk niks van de sci-fi omgeving waarin we leven en eten.

We gaan dus niet aan de slag met calorieën tellen of met de schijf van 5 een menu samenstellen. Het doel van het consult is niet om een uitgebalanceerd menu samen te stellen, maar door middels kennis over voeding goede keuzes te maken waardoor je een gezond lichaam krijgt met goede bouwstoffen en een goed functionerend immuunsysteem . Als gevolg daarvan zul je merken dat je gezondheid verbeterd, je minder vaak ziek wordt en waarschijnlijk een betere verhouding tussen vetmassa, spiermassa en vocht in je lichaam krijgt.


Een voedingsconsult duurt ongeveer 60 minuten en kan plaatsvinden in mijn praktijk, maar ook bij jou thuis (bij een afstand meer dan 10km worden reiskosten berekend).

Scroll naar boven